Milieumanagement

Voor bedrijven zijn er diverse mogelijkheden voor het behalen van certificaten. Deze kunnen verplicht zijn om bepaalde (gevaarlijke) werkzaamheden uit te mogen voeren. Daarnaast zijn er certificaten die kwaliteit tonen of een bepaalde manier van werken bewijzen. Voor branches zijn er ook specifieke certificaten te behalen. Zo is CE markering een certificaat voor de medische branche om aan te tonen dat aan de Europese richtlijnen en wetgeving wordt voldaan. Gezien het milieu voor veel bedrijven en klanten steeds belangrijker wordt is er ook een certificaat voor milieumanagement. De voordelen van dit certificaat zijn groot. Twijfel je als bedrijf nog over ISO 14001 of wil je meer informatie over dit certificaat? Lees dan vooral verder.

Wat is ISO 14001?

Met een certificaat voor ISO 14001 toont je bedrijf dat je voldoet aan de standaarden voor milieumanagement. Voor opdrachtgevers en afnemers is dit certificaat steeds vaker een voorwaarde voor het afnemen van producten of diensten. ISO 14001 toont aan dat je als bedrijf voldoet aan de wettelijke regelgeving voor het beperken van schade aan het milieu. Dit standaard wordt zowel in Nederland, maar ook op internationaal niveau gebruikt. Het bezit van het certificaat zorgt ervoor dat de stakeholders van je bedrijf meer vertrouwen hebben in jou organisatie. Daarnaast draag je met dit certificaat bij aan het verminderen van afval en energieverbruik. Organisaties die niet kiezen voor een certificaat voor milieumanagement lopen het risico op schade voor het imago en reputatie. Daarnaast kan dit ook zorgen voor verminderde banden met andere partijen.

Geïnteresseerd?

ISO 14001 is geschikt voor veel ondernemingen uit diverse branches. Het maakt daarbij niet uit welke omvang jou bedrijf is, omdat dit voor ieder bedrijf een toevoeging kan zijn. Als je het certificaat wil behalen kan je terecht bij verschillende instellingen die dit certificaat kunnen verlenen. Om er zeker van te zijn dat een organisatie waardevolle certificaten aanbiedt bestaat een accreditatie. Dit is een garantie dat de verkregen certificaten betrouwbaar zijn en ook van kwaliteit verzekerd. Als je op zoek bent naar een organisatie die je kan helpen aan een certificaat voor milieumanagement is het zeer aan te raden om een geaccrediteerde instelling te kiezen. De tijd die het kost om ISO 14001 te behalen hangt af van diverse factoren en is daarom voor elke organisatie anders.