Wat je moet weten over social media monitoring

Wanneer je een eigen onderneming hebt is de kans redelijk groot dat je met je onderneming ook actief bent op social media. Het delen van nieuwe producten of diensten, je successen of de meest actuele nieuwtjes. Erg interessant om te delen met de buitenwereld, maar wat vindt de buitenwereld van jouw onderneming? Veelal worden er dingen online geplaatst zonder dat jij daar weet van hebt. Social media monitoring kan voor een oplossing zorgen. Lees hier wat je moet weten over de geplaatste online berichten.

Wie zegt er wat over jouw onderneming?

Het is erg belangrijk om te weten wie de berichten plaatst over jouw onderneming. Het kan heel interessant zijn om hierin onderscheid te maken tussen man en vrouw, maar voornamelijk over het bereik wat zij hebben. Een influencer heeft veel meer bereik via de sociale kanalen dan een regulier persoon. Wanneer een influencer zich negatief uit over jouw onderneming kan dit veel meer schade aanrichten.

Wat is de aard van het bericht?

Nagaan wat de aard van het bericht is, is van essentieel belang. Is het positief, negatief of neutraal. Middels social media monitoring kan er gekeken worden wat de intentie van het bericht is. Dit is een vorm van reputatiemanagement, want wat is de online reputatie van jouw onderneming. Wanneer er een negatieve piek is, moet er snel worden gehandeld om de negatieve impact van de berichten te minderen.

Wat wordt er gezegd?

Dit heeft een overlap met de aard van het bericht, maar bij wat er wordt gezegd wordt naar de daadwerkelijke woordkeuze gekeken. Welke woorden komen veel terug in de social media monitoring en hoe kan dit in een overzicht worden geplaatst.

Wat is het bereik van de berichten?

Een andere essentiƫle vraag is wat het bereik is van de berichten. Hoeveel mensen lezen het bericht en van welke aard is dit bericht. Wanneer social media monitoring laat zien dat een negatief bericht wordt gezien door 100 mensen, is er geen ramp. Wanneer een negatief bericht wordt gelezen door 2 miljoen mensen, is er wel een ramp op komst.