6 tips voor het bedrukken van verpakkingen

De verpakking van een product zegt soms meer over het product dan je eigenlijk denkt. Een voorbeeld hiervan is in de parfumerie, waar het ene flesje er veel mooier uitziet dan de andere. Je oog gaat waarschijnlijk eerder naar een flamboyant, over de top flesje in plaats van naar het nietszeggende flesje. Het aantal verkopen kan door middel van een verpakking dus ook zeker beïnvloed worden. Verpakkingen bedrukken kan hierin een grote rol spelen. Waar moet je op letten en waar moet je rekening mee houden?

Kijk naar je doelgroep

Je doelgroep is de belangrijkste groep waarnaar je moet luisteren. Zij zijn degene die jouw producten willen afnemen. Hierin kan onderscheid gemaakt worden in leeftijd, geslacht, afkomst, regio etc. Verpakkingen bedrukken gaat verder dan jouw persoonlijke voorkeuren, neem de wensen en voorkeuren van jouw doelgroep hier goed in mee.

Weet wat je wilt uitstralen met de verpakking

Wat moet jouw product uitstralen en wat wil je ermee bereiken? Door middel van verpakkingen bedrukken kun je veel kanten op met jouw product. Wil je een strakke uitstraling en zakelijk overkomen of juist veel kleurgebruik en speels overkomen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de verplicht te vermelden informatie, zoals ingrediënten of andere basisinformatie.

Welk type verpakking wil je bedrukken

Het type verpakking is van invloed op de mogelijkheden om de verpakkingen te bedrukken. Ten eerste zijn er verschillende soorten materiaal, ten tweede de kwaliteit van het materiaal en zo zijn er nog een tal van keuzes die gemaakt moeten worden. Verpakkingen bedrukken gaat verder dan enkel het design aanleveren.

Het ontwerp

Het design is echter wel van grote invloed op de bedrukking. De verpakking zegt veel over het product en wat je ermee wilt uitstralen. Verpakkingen bedrukken is daarom een proces waar goed over nagedacht moet worden. Welke vorm wil je dat de verpakking krijgt en wat wil je er allemaal op laten bedrukken?

Onderzoek

Onderzoek kan veel informatie geven. Kijk hierbij voornamelijk wat de concurrenten doen, hoe verpakken zij de producten en welk kleurgebruik hanteren zij etc. Het zegt niet per definitie dat jij dit 1 op 1 moet overnemen, maar in het kader van beter goed gestolen dan slecht bedacht kan dit erg handig zijn.

Ga voor kwaliteit

Verpakkingen bedrukken en ontwerpen is van dermate grote invloed op het product zijn wij achter gekomen. Een lage kwaliteit verpakking leveren is daarom zeer zonde. Een zeer goede kwaliteit bedrukking kan voor een 1 + 1 = 3 effect zorgen.