Wat zijn domeinnamen? En hoe werken ze?

Ben je ondernemer en wil je graag een website bouwen waarmee jij je producten of diensten verkoopt? Dan is het belangrijk dat je de domeinnaam van je website op tijd registreert. De domeinnaam van je website vormt samen met bijvoorbeeld .nl of .com de url en de naam van je website. Het is belangrijk dat de domeinnaam bij je onderneming past, omdat je (potentiƫle) klanten je online dan beter kunnen vinden. Je domeinnaam is als het ware het adres van je huis waarmee mensen je huis, en dus je website, kunnen bereiken. In deze blog lees je onder andere wat domeinnamen zijn en hoe jij je eigen domeinnaam kunt kopen.

Hoe werkt een domeinnaam?

Elke website die wordt ontworpen en online wordt gezet, heeft een eigen IP-adres. Dit IP-adres bestaat uit een reeks cijfers en codes die niet makkelijk te onthouden zijn. Vandaar dat er aan het IP-adres een naam wordt gekoppeld, de domeinnaam. Wanneer je online naar een website zoekt en je typt de domeinnaam in je browser in, dan vertaalt het domeinnaamsysteem (DNS) de domeinnaam naar het IP-adres en kun je de website bereiken. Wanneer je voor de domeinnaam de naam van je onderneming gebruikt, weet je dus zeker dat klanten je online kunnen vinden. Daarnaast kun je de website op je visitekaartje zetten of gebruiken op het moment dat je adverteert.

Op welke manier kun jij je eigen domeinnaam kopen?

Wil je graag een domeinnaam kopen? Dan kun je dit via allerlei websites doen. Je kunt je eigen domeinnaam pas registreren op het moment dat de naam nog vrij is. Je hoeft de registratie van je domeinnaam niet elk jaar te verlengen. Vaak is de mogelijkheid om automatisch elk jaar te verlengen. Wanneer je aangeeft dat je niet meer wilt verlengen, kan iemand anders je domeinnaam later gebruik nemen. Een domeinnaam checken helpt je om te kijken of de domeinnaam die je in gedachte hebt, nog wel vrij is. Stel dat je de naam van je bedrijf wil gebruiken, maar ergens op de wereld heeft iemand deze naam al voor zijn/haar website geregistreerd, dan kan je die naam helaas niet gebruiken. Elke domeinnaam dient uniek te zijn. Het kan wel zijn dat je domeinnaam met het uiteinde .com of .online nog wel vrij is, in plaats van .nl. Het maakt voor je vindbaarheid binnen Google verder niet uit.